Thursday, May 22, 2014

Paleolit spenótos torta húsvéti sonkával

Hozzávalók: 

  • 28 dkg zabliszt
  • 1 db nagy és egy kisebb piros répa
  • 5 dkg szezámmag
  • 2 ek. zsír
  • 1 db tojás
  • 15 dkg sajt (csak a tetejére)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, kömény, bors ízlés szerint

  • 50 – 70 dkg friss spenót
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint 
  • fél evőkanálnyi zsír
  • 6-7 szelet kötözött sonka, vagy tarja
  • 4 db nagyobb méretű tojás
  • kevés sajt a tetejére 
  • reszelt torma (házi készítésű, vagy bolti) 

Egy tálban összerakjuk a hozzávalókat, jól összedolgozzuk és egy gyümölcstorta formába tesszük. Kizsírozzuk az edényt, majd sütőpapírból kivágjuk a formát és beletesszük a formába. Megkenjük a papírt is zsírral, majd a tésztát óvatosan szétnyomkodjuk a formában. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon elősütjük a tésztát. kb. 25 perc alatt ez elkészül. Folyamatosan figyeljük, s ha már enyhén pirult akkor vegyük ki a sütőből. Közben a megmosott spenótot megfonnyasztjuk egy serpenyőben. Zsiradékon megdinszteljük a fokhagymát, beletesszük a sót, borsot és rátesszük a spenótot, kb. 10 perc alatt ez elkészül. A tojásokat megfőzzük.
A tésztára rátesszük a tormát. Ezután a sonkát, a felkarikázott tojást, majd a spenótot. Zárásként a reszelt sajtot, sima trappista, vagy füstölt sajt. Beborítjuk vele a spenót tortánkat és 210 fokon pirosra sütjük.
Jó étvágyat!

Paleolit spenótos torta húsvéti sonkával

No comments:

Post a Comment